Православни епископ
Епархије браничевске

Драга наша духовна децо,

Поводом новонастале ситуације, а у вези са епидемијом коронавируса, на основу препорука Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве и донетих мера Владе Републике Србије, молимо вас да се придржавате прописаних правила о здравственој заштити, кретању и окупљању људи, а све ради што бољег и бржег деловања у борби против ове епидемије.

С тим у вези, забрањује се свака активност свештеника која је везана за домове парохијана, осим у случајевима причешћивања болесника и старијих лица.

Саветује се да се дневна богослужења у градовима врше по потреби или посебном распореду, уз учешће мањег броја свештеника и верника.

По питању Свете Литургије, препоручује се, уколико број верних прелази дозвољену и безбедну границу, служење на отвореном. Моле се старији верници да, у ово време, не долазе у Цркву на богослужења, а ради њихове безбедности и безбедности других. Уколико желе да се причесте, да се јаве надлежним свештеницима и они ће им донети причешће код куће.

Такође молимо верни народ да се придржава упутства надлежних здравствених радника и избегава блиске физичке контакте како са другим људима тако и са свештенством.

Препоручује се свештенству наше Епархије да буду што чешће у контакту са својим парохијанима, нарочито са онима који су у самоизолацији, а ради утехе и подршке у Господу.

Моле се сви верни, а посебно клирици, да се суздрже од свих неумесних коментара на друштвеним мрежама било да су у виду шале или израз ниподаштавања тренутне ситуације.

Посебно молимо све верне да умноже молитве за здравствене раднике који у овом случају показују највећи степен човекољубља стављајући у опасност своје животе да би помогли другима.

Молимо се Свевишњем и Свемогућем Господу да нас што пре ослободи овог искушења.

 С Божијим благословом,
ваш молитвеник пред Господом 

ЕПИСKОП БРАНИЧЕВСKИ
Игнатије